Headlines News :

Frank και Ferdinand.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 11:27 π.μ.

Αθήνα.

Από Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013.

Του Samuel Adamson.

O Δάνης Κατρανίδης στη νέα του θεατρική στέγη το θέατρο «Πόλη» εγκαινιάζει Νεανική Σκηνή παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το έργο του Samuel Adamson, «Frank και Ferdinand», που γράφτηκε κατά παραγγελία για το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.


Το «Frank και Ferdinand» είναι ένα «παραμύθι» για εφήβους και ενήλικες, που εξερευνά τις έννοιες της διαφορετικότητας και του φόβου απέναντι στο Άλλο, της αναζήτησης ταυτότητας και της ανάγκης να ανήκεις κάπου.

Εμπνεόμενος από τον παλιό γερμανικό μύθο του Αυλιτή του Χάμλειν («Pied Piper of Hamelin»), που έγινε ευρέως γνωστός από τις διηγήσεις των Αδελφών Grimm, ο Adamson συνθέτει ένα σύγχρονο παραμυθιακό τοπίο με στόχο να προκαλέσει την εφηβική ανησυχία και να αναδείξει την πολυπλοκότητα της νεανικής ιδιοσυγκρασίας.

Αναμφισβήτητα, οι νεαροί θεατές αποτελούν μία από τις δυσκολότερες κατηγορίες θεατρικού κοινού. Στόχος της παράστασης είναι να μιλήσει στη γλώσσα τους χωρίς να ξεχνάει την παιδική τους αθωότητα, χωρίς να αμφισβητεί την ενήλικη αντίληψή τους για τον κόσμο, χωρίς να παραβλέπει την διαδικασία της προσωπικής τους αναζήτησης. Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της οπτικής πληροφορίας με την οποία βομβαρδίζονται καθημερινά οι έφηβοι, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα θέαμα σύγχρονο και άμεσο που να τους αφορά. Η χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τους ηθοποιούς και τον κατασκευασμένο κόσμο της κούκλας-μινιατούρας, στοχεύει στο να αποδομίσει την εικόνα και τα νοήματα και να τα συνθέσει ξανά μπροστά στα μάτια τους.

Υπόθεση:
Μια φορά κι έναν καιρό, σε μία παρηκμασμένη μικρή πόλη- ή μήπως ήταν χωριό?- 129 παιδιά εξαφανίστηκαν. Για πάντα. Κάποιοι είπαν οτι οδηγήθηκαν στον πόλεμο, κάποιοι άλλοι οτι τα παρέσυρε μία πλημμύρα και κάποιοι είπαν οτι έφυγαν επειδή η ζωή πέρα από το ποτάμι ήταν πιο γλυκιά. Μόνο 4 παιδιά έμειναν πίσω. Και είπαν την αλήθεια για το τί έγινε. Την δική τους αλήθεια. Η Αρχή του τόπου προσπαθεί να διαλευκάνει το μυστήριο, μετατρέποντας την αλήθεια των παιδιών σε μύθο, παραποιώντας τα στοιχεία με σκοπό να επιβάλλει την “αντικειμενική” αλήθεια.

Μπορεί όμως η αλήθεια να είναι αντικειμενική όταν οι 4 μάρτυρες αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της προσωπικής τους διαφορετικότητας?

Συντελεστές:
Μετάφραση - Δραματουργία: Γιωργίνα Γερμανού, Ελένη Ζαχοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαχοπούλου, Γιωργίνα Γερμανού
Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφίες: Γιώργος Κυβερνήτης.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι: Μάνος Βαβαδάκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Δανάη Επιθυμιάδη, Κόνυ Ζήκου, Άρης Λάσκος, Ελεάννα Παναγουλέα.

Το “Frank and Ferdinand”παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του National Theatre Connections Festival 2011 και στη συνέχεια περιόδευσε σε όλη την Μεγάλη Βρετανία.

Το Connections Festival, είναι ένα Φεστιβάλ, που απευθύνεται στους νέους όλης της Μεγάλης Βρετανίας, δίνοντάς τους την ευκαιρία μέσα από τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα που έχουν δημιουργήσει ή τις θεατρικές ομάδες των σχολείων τους, να «κάνουν» παραστάσεις, έργα που γράφονται ειδικά για αυτούς από σημαντικούς θεατρικούς συγγραφείς.

Samuel Adamson.

Ο Samuel Adamson γεννημένος στις 27 Νοεμβρίου του 1969 στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας είναι θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, που ζει και εργάζεται στην Αγγλία από το 1991.
Το πρώτο του θεατρικό, «Clocks and Whistles» παίχτηκε στο Bush Theatre το 1996, και στη συνέχεια στη Γερμανία και στη Νέα Υόρκη.
Το δεύτερο «Grace Note», «ανέβηκε» στο Old Vic το 1997 με πρωταγωνίστρια, μία από τους ζωντανούς “μύθους” του αγγλικού θεάτρου, την Geraldine McEwan, (μεταξύ άλλων το έτερον θεατρικό ήμισυ του Laurence Olivier, στο National Theatre, τις δεκαετίες του ’60 και ’70).
Έχει ασχοληθεί με έργα των Ίψεν και Τσέχοφ, κάνοντας διασκευές στα: A Doll’s House, Pillars of the Community (Ίψεν) & Three Sisters, The Cherry Orchard (Τσέχοφ).
Το 2007, διασκεύασε θεατρικά το «All About My Mother” του Πέδρο Αλμοδοβάρ, σε μια παραγωγή του Old Vic, με πρωταγωνιστές τους Lesley Manville και Diana Rigg, που σημείωσε τεράστια επιτυχία.
Το 2009 το έργο του «Mrs Affleck» εμπνευσμένο από το θεατρικό του Ίψεν, «Little Eyolf» παρουσιάστηκε στο Royal National Theatre. Την ίδια χρονιά, διασκεύασε για το θέατρο το «Breakfast at Tiffany's», του Truman Capote με πρωταγωνίστρια την Anna Friel σε σκηνοθεσία Sean Mathias, (Theatre Royal Haymarket).
Το 2011, το έργο του Frank and Ferdinand, παίχτηκε στο πλαίσιο του Connections Festival 2011 του National Theatre από ερασιτεχνικές νεανικές θεατρικές ομάδες και στη συνέχεια περιόδευσε σε όλη τη Βρετανία.
Το καλοκαίρι του 2013, το «Gabriel», το νέο του θεατρικό με βασικό άξονα τις μουσικές των Purcell και Handel και πρωταγωνίστρια μία από τις κορυφαίες τρομπετίστες του κόσμου, την Alison Balsom, ανέβηκε στο Shakespeare's Globe, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές
Τη θεατρική σεζόν που διανύουμε, 2013-2014, το νέο του έργο, το μιούζικαλ «The Light Princess», που έγραψε μαζί με την Tori Amos, παρουσιάζεται από τις 25 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (Lyttelton Theatre).

ΠΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟ, Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87 (δίπλα στη στάση του ΗΣΑΠ Βικτώρια), - Πλ. Βικτωρίας. Τηλ: 2111828900.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 5μμ & Κυριακή 3μμ.
Οργανωμένες παραστάσεις τις καθημερινές για σχολεία.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.