Headlines News :

2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Λάρισας.

Δημοσίευση από Art and City | Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 12:12 π.μ.

Λάρισα.

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή το 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Λάρισας.

Mε πολλή συμμετοχή και μεγάλο ενθουσιασμό από μεγάλους και παιδιά που συνέρρευσαν στο κέντρο, Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί, έγινε το Φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Λάρισας. Σ΄αυτή τη 2η διοργάνωση, υπήρχαν πολύ περισσότερα σχήματα, και περισσότερα σημεία δράσης μέσα στην πόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο χθες το απόγευμα όσο και σήμερα το πρωί, πολύ όμορφες καταστάσεις, με θέαμα και γέλιο εξελίχθηκαν στον πεζόδρομο της Βενιζέλου με φόντο το αρχαίο θέατρο.


Οι καλεσμένοι μας εντυπωσιάστηκαν πραγματικά με το χώρο και θεωρούμε πως είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την πόλη μας μια που πολυταξιδεύουν και μεταφέρουν εντυπώσεις και φωτογραφίες από τα μέρη που επισκέπτονται και παίζουν. Και τι καλύτερη διαφήμιση από μια φωτογραφία που δείχνει τον καλλιτέχνη στη Λάρισα με φόντο το αρχαίο θέατρο;

Ωστόσο πολύ και θερμό κοινό συγκέντρωσε και ο χώρος μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, στο οποίο και φιλοξενήθηκαν πολλές από τις δράσεις δρόμου. Οι Muaba από τη Βραζιλία καταγοήτευσαν, ακροβατώντας πάνω σε ένα σκοινί με υπέροχα ακροβατικά και πολύ κέφι, που μεταδίδετο και σε μικρούς και μεγάλους.

Επίσης πολύ γέλιο σκόρπισε και ο ΞΟΥ ΚΑΚΑ με ένα υπέροχο και πολύ τρυφερό Show, αλλά και ο μεγάλος Πασβάντης της Διεθνούς ομάδας DEVA με το δρώμενο «ταξιδιώτης», γοητευτικός και υπέροχος καλλιτέχνης δρόμου και κυριολεκτικά τύχη για τους συμπολίτες μας που απόλαυσαν καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας.

Μικρή παραφωνία που δεν κατόρθωσε όμως να μειώσει τον ενθουσιασμό του κόσμου για τους καλλιτέχνες δρόμου, ικανή όμως να χαλάσει τη διάθεση των διοργανωτών, ήταν μια ασήμαντη μειοψηφία, από μαγαζάτορες, στην κεντρική σκηνή της οδού Κούμα, που σχεδόν απώθησαν συνεργεία ήχου και καλλιτέχνες με τη δικαιολογία ότι δυσκόλευαν την πελατεία τους. Και να σκεφθεί κανείς ότι, σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το θέατρο δρόμου είναι πλέον θεσμός, αλλά και ο λόγος που διοργανώνεται είναι η τόνωση της αγοραστικής κίνησης.

Να σημειωθεί ότι το 2ο Φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Λάρισας διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, το Επιμελητήριο Λάρισας, και τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, η δε υλοποίησή του, ήταν ευθύνη της Πολιτιστικής ομάδας «artfools».


Τα βραβεία του διαγωνισμού «48 ώρες πριν» του 2ου Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Λάρισας


Με εξαιρετική επιτυχία και ανέλπιστα μεγάλο και ενθουσιώδες κοινό στον υπέροχο χώρο του Φρουρίου της Λάρισας έγινε ο Διαγωνισμός Θεάτρου δρόμου «48 ώρες πριν» το θέμα του οποίου ήταν: Αγορά. Τα σχήματα που πήραν μέρος, αυτοσχεδίασαν πάνω στην «αγορά» και παρουσίασαν υπέροχα δρώμενα. ΄Ελαβαν μέρος η performer Νίκη Χατζηγεωργίου, η ομάδα "πολίτες Μεσαγκάλων", οι Hug the Waist, o Πέπε Πεπερόνιους, ο Christian the Unpredictable, o Δημήτρης Δημητριάδης της ομάδας ΞΟΥ- ΚΑΚΑ, η ομάδα Κουκλοπαρέα, και τα καταπληκτικά παιδιά της ομάδας DFTParqour team Larissa.

Η κριτική επιτροπή που την αποτελούσαν οι Χρυσούλα Χρήστου Ηθοποιός,ο Σπύρος Καβαλλιεράτος μουσικός και η Ντόλλυ Γεωργαντζά εικαστικός, δυσκολεύτηκε πραγματικά να αποφασίσει για τα βραβεία τα οποία απονεμήθηκαν: Το τρίτο βραβείο στην ομάδα «πολίτες Μεσαγκάλων Hug the Waist με τον απίθανο Αργύρη Γιουρούκη στο ρόλο του βωβού μανάβη. Μια εκπληκτική παντομίμα που σκόρπισε πολύ γέλιο. Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο Πέπε Πεπερόνιους που παρουσίασε μια παντομίμα μέσα σε ένα φανταστικό κατάστημα ρούχων που καταχειροκροτήθηκε και το πρώτο βραβείο δόθηκε στον εκπληκτικό κατά γενική ομολογία Δημήτρη Δημητριάδη της ομάδας ΞΟΥ ΚΑΚΑ για την τρυφερή του performance που καταγοήτευσε και συγκίνησε το κοινό. Τα βραβεία παρουσίασε παραστατικά, θεατρικά και με χιούμορ η ηθοποιός Χρυσούλα Χρήστου, ενώ από την πλευρά της διοργανώτριας “Artfools”, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους η Δήμητρα Μπαράτση. Σε όλο το Φεστιβάλ το βάρος του ήχου και του φωτισμού είχε το lalaland studio, η Ντίνα Σδράλλη, ο Θοδωρής Καρκατσέλας και ο Θάνος Μαργαρίτης.

Τέλος το κοινό διασκέδασε και χόρεψε με πολύ κέφι πλαισιώνοντας την ομάδα της Σχολής χορού street party που ξεσήκωσε το κοινό, δημιουργώντας ένα πανηγυρικό κλείσιμο του 2ου Φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Λάρισας με διοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, το Επιμελητήριο Λάρισας, τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, ενώ την ευθύνη όλης της διοργάνωσης είχε η πολιτιστική ομάδα «Artfools».



Επισημάνσεις.
Και ενώ το 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου βαίνει προς το τέλος του. Και ενώ ο κόσμος που συνέρρευσε στο κέντρο της Λάρισας ήταν και πολύς και όλων των ηλικιών. Και ενώ τα χαμόγελα κυρίως τα παιδικά περίσσευαν, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ, οι άνθρωποι που είχαν επωμισθεί την ευθύνη της διοργάνωσης, βρέθηκαν ξαφνικά σε θέση απολογίας, σε θέση κυριολεκτικά δύσκολη, από τις επιθέσεις που δέχθηκαν από ελάχιστους ιδιοκτήτες/ιδιοκτήτριες καταστημάτων στον κεντρικό χώρο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ. Ελάχιστοι αλλά αρκετοί για να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Δε θα σχολιάσουμε τη συμπεριφορά, αλλά τη νοοτροπία. Πως είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος που έχει κατάστημα για παράδειγμα στην οδό Κούμα, ότι όταν σε χώρο κοντά στο μαγαζί του, γίνει ένα δρώμενο, και μαζέψει κοινό, και υπάρξει κίνηση και κινητικότητα, δεν θα συνεπιφέρει και κατανάλωση. Η νοοτροπία του, ορατές βιτρίνες, ας είναι αδειανά τα μαγαζιά, είναι συνώνυμη της αγοραστικής κατήφειας. Και απορούμε γιατί δε γίνεται αντιληπτό. Γιατί πράγματι, μόνο κινήσεις που θα αυξήσουν την κίνηση στο κέντρο, θα τονώσουν και την κίνηση στην αγορά. Και αυτό επεδίωξαν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Από την άλλη, υπάρχει και η στάση του καθενός στην τέχνη. Η τέχνη του θεάτρου δρόμου, κερδίζει διαρκώς έδαφος. Καθένας που έχει επισκεφθεί Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα είναι μάρτυρες των δρόμων με σχήματα μουσικά, θεατρικά κ.α. που στόχο έχουν να διασκεδάσουν τους πολίτες και μάλιστα δωρεάν. Να σκεφθούμε ότι στη Λάρισα αργεί να έρθει μια τέτοια αντίληψη αγοράς; ΄Ισως.

Υπάρχει όμως και μια Τρίτη παράμετρος πολύ σημαντική. Μπορούμε να παραβλέψουμε όλα αυτά τα ζευγάρια παιδικά μάτια που χαρούμενα θαύμαζαν ένα ζογκλέρ, ή μαγεύτηκαν από ένα μάγο; Και γιατί 2 το πολύ 3 άνθρωποι που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, να έχουν πιότερο δίκιο από τους πολλούς;

Γιατί «γκρινιάζουμε» μετά από μια τόσο επιτυχημένη διοργάνωση; Μα γιατί πίσω από τα χαμόγελα του κόσμου φώλιαζε η δική μας πικρία για τη μεταχείριση που μας επεφύλαξαν οι διπλανοί μας άνθρωποι. Γιατί ήρθαν στην ομάδα της artfools νέοι άνθρωποι με ενθουσιασμό, με μόνη ικανοποίηση την προσφορά και έφυγαν μάλλον προβληματισμένοι. Αλλά ο πολιτισμός νομίζουμε θα πάει μπροστά αν απομονώσουμε όσους στο βωμό του «κακώς εννοούμενου» προσωρινού συμφέροντος παραβλέπουν τα σημαντικά βήματα πολιτισμού που πρέπει να γίνουν σ΄αυτή την πόλη.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.