Headlines News :

Ο Salvador Σωτήρης Γεροκώστας στο A&C.

Δημοσίευση από Art and City | Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 3:18 π.μ.

''... η γνώση γεννιέται στους δρόμους, έστω και αν οι τσέπες είναι αδειανές, ένα χαμόγελο μπορεί να γίνει μια πελώρια ευχή, μια έμπνευση που θα κατακτήσει το χαρτί με το μελάνι... ''


Salvador Σωτήρης Γεροκώστας 


γραφιστική, ζωγραφική, ποίηση. 


''σχήματα από λέξεις, προτάσεις από εικόνες'' 

Γραφιστική, ζωγραφική, ποίηση, παιδικό όνειρο ή προέκυψε; 
Δεν μεγάλωσα εδώ, στη Λάρισα ήρθα κοντά στην μυστήρια εποχή της εφηβείας. Η μοναξιά και το αφιλόξενο τότε περιβάλλον με οδήγησαν μπροστά στο χαρτί. Η γραφή και το χρώμα μου εδώσαν τον χώρο να αναπνεύσω, εγίναν φίλοι. Η γραφιστική προέκυψε το 1987, όταν μαζί με ένα φίλο ξεκινήσαμε την έκδοση περιοδικού τέχνης, με την ονομασία ''σκιά'' για 2 χρόνια περίπου. Εγράφαν και ζωγράφιζαν σε αυτό πάνω από 30 φίλοι, ήταν η πρώτη φορά που στη Λάρισα επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, όλοι με την ίδια τρέλα και αγάπη για επικοινωνία. 

Τι είναι η ζωγραφική για σένα; 
Άρχισε σαν τρόπος έκφρασης και εκτόνωσης. Εύκολα στο χαρτί ερωτεύεσαι, επαναστατείς, κατακτάς, φυλακίζεις ή απελευθερώνεις. Τώρα η ζωγραφική είναι δύναμη, κρατά ισορροπίες ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, με κάνει ''μικρό θεό'' αφού καταφέρνω να γεννώ και να αποθανατίζω σχήματα από λέξεις, προτάσεις από εικόνες. 




Στη ζωγραφική σου περικλείεις θέματα της φύσης αλλά και άυλα πρόσωπα, ανθρώπινες φιγούρες και απροσδιόριστα τοπία. Ποια τεχνοτροπία είναι αυτή που θεωρείς πως σε κέρδισε; 
Οι πένες, η σινική μελάνη και αργότερα τα ακρυλικά είναι τα υλικά που λέρωσαν τα δάχτυλα μου, προσπαθώντας να κατανοήσω και να αποτυπώσω σχήματα και λέξεις ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο. Με ενδιαφέρει το ''πίσω από αυτό που βλέπω''. Σουρεαλισμός και ψυχεδέλεια μαζί, αντιμέτωπος με το χαρτί με πάνω από 2000 σχέδια. Εμπνεύσεις από την παραφρασμένη καθημερινότητα και την ερωτική διάθεση, κάνοντας έτσι πιο ενδιαφέρουσα την βαρετή επανάληψη του φωτογραφικού ρεαλισμού. 

Γραφιστική, ζωγραφική, ποίηση. Τι από όλα αυτά είναι ο Salvador; 

Ο Salvador, ο Σωτήρης δηλαδή (μεταφράζοντας στο salvador) δεν γνωρίζει ακόμη τι μπορεί να είναι, απολαμβάνω την διαδρομή του πειραματισμού και της κατάθεσης. Πάντως το σίγουρο είναι πως η γραφιστική είναι η εργασία μου, η ζωγραφική ενδοεπικοινωνία και η ποίηση ανοργασμική επανάσταση. 

Πως ερμηνεύεις την περίοδο κρίσης που διανύουμε; Τελικά είναι ηθική, κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική, πολιτική;
Η κρίση στο παρόν πάνω από όλα είναι οικονομική. Για να φτάσουμε όμως εδώ αφήσαμε μεγάλο κενό μέσα μας. Δεν επενδύσαμε στην παιδεία, πασαλείψαμε τον πολιτισμό, αγνοήσαμε το ηθικό και κοινωνικό υπάρχω μέσα από τη δημιουργία και δεν βρήκαμε λύσεις. Τώρα η επιβίωση εμπεριέχει ανάγκες από νούμερα και λιγότερα από ρητορικά τερτίπια. 

Ποιο έργο θα επέλεγες για να δηλώσεις τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας; 
Το εξώφυλλο των pink floyd από το δίσκο τους the wall, και το στίχος τους ''Δεν χρειαζόμαστε κανέναν έλεγχο της σκέψης!'' που εμπεριέχετε στο τραγούδι τους Another Brick in the Wall. 

Μπορεί η Τέχνη να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο αξιών σήμερα; 
Έχουν αλλάξει οι εποχές, οι καλλιτέχνες προσπαθούν και δημιουργούν πολλά, αλλά στην πραγματικότητα η βάση δεν αλλάζει συνταρακτικά. Η ανατροπή και η παρθενογένεση δεν είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά είναι μαγικό το πόσο σμιλεύει τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους. Η γνώση είναι το όπλα για το μέλλον. 

Τι θα συμβούλευες τους νέους επίδοξους που θέλουν να ασχοληθούν πιο εντατικά με το αντικείμενο σε αυτή την περίοδο που διανύουμε; 

Για τους καλούς πάντα υπάρχει χώρος. Με ένα περίεργο τρόπο παραμερίζονται βουνά για να περάσουν. Για να φτάσεις όμως εκεί θέλει πάθος, διάβασμα, εκπαίδευση, συνεχόμενους πειραματισμούς με προσωπικές προτάσεις και αναμετρήσεις και καταθέσεις με ταπεινές διαθέσεις. Στις δύσκολες στιγμές οι εμπνεύσεις συνηγορούν. 

Τι ετοιμάζεις για το διάστημα που ακολουθεί;
Την άνοιξη θα πραγματοποιηθεί έκδοση βιβλίου, ποίησης και ζωγραφικής μαζί. Με λέξεις και εικόνες από το 1987 έως και σήμερα. Έτσι, να υπερασπιστώ αυτό που πάντα έλεγα, πως ''η γνώση γεννιέται στους δρόμους, έστω και αν οι τσέπες είναι αδειανές, ένα χαμόγελο μπορεί να γίνει μια πελώρια ευχή, μια έμπνευση που θα κατακτήσει το χαρτί με το μελάνι.''


Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.