Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013, Τρίκαλα.
Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013, Καρδίτσα.
Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013, Καρδίτσα.
Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ (τιμήθηκε ήδη με 8 βραβεία), με τίτλο «Φιλιά εις τα παιδιά» υπογράφει ο Τρικαλινός σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές το οποίο θα προβληθεί για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό της πόλης αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα.
Την πρώτη παρουσίαση της νέας ταινίας - ντοκιμαντέρ συνδιοργανώνουν η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων και Καρδίρτσας αλλά και ο Δημοτικός Κινηματογράφος.
Το «Φιλιά εις τα παιδιά» είναι μια σπουδή, μια έρευνα και μια κατάθεση μαρτυριών για τα παιδιά που μεγάλωσαν απότομα, για τα εβραιόπουλα που έσωσαν χριστιανοί στη διάρκεια της κατοχής, για του Έλληνες Εβραίους και τον διωγμό τους.
Ένα ντοκιμαντέρ ήδη πολυβραβευμένο, σε Χαλκίδα, Ολυμπία, Αθήνα, Σικάγο.
Ειδικά για αυτή την προβολή, η ώρα προσέλευσης την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στον Μύλο Ματσόπουλου, θα είναι μέχρι τις 9:15μμ, ενώ η ταινία θα αρχίσει κανονικά να προβάλλεται στις 9:45μμ. Στο μεσοδιάστημα, θα γίνουν χαιρετισμοί, ενώ θα παραστεί και ο σκηνοθέτης, με τον οποίο θα ακολουθήσει συζήτηση. Η είσοδος είναι δωρεάν και η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 115 λεπτά και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 9 στο Παυσίλιπο στην Καρδίτσα.
Σύνοψη της ταινίας.
Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών. Εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.
Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα των μικρών Εβραιόπουλων από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.
Μαρτυρίες – Αφήγηση
Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο
Σήφης Βεντούρας
Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία
Σέλλυ Κούνιο-Κοέν
Μάριος Σούσης
Σχετικά με τη δημιουργία της
-Η έρευνα για την ταινία ξεκίνησε το 2006, με αφορμή την έκθεση μαρτυριών και ντοκουμέντων "Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής" του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.
-Τα γυρίσματα έγιναν στο χρονικό διάστημα 2007-2009 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά & στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
-Η παραγωγή έγινε με τη συνεργασία, υποστήριξη και οικονομική ενίσχυση αρκετών φορέων, Μουσείων και Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Σκηνοθεσία – Σενάριο
Βασίλης Λουλές: σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Βασίλης Λουλές.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στη Σχολή Χατζίκου. Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως Συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους μικροφίλμ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων. Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα στη δίνη της Ιστορίας ή στον απόηχό της. Το ντοκιμαντέρ Φιλιά εις τα παιδιά τιμήθηκε με 8 βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Μουσική Νίκος Κυπουργός
Βραβεία:
- Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011
- 2ο Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους
- Βραβείο σκηνοθεσίας
- Βραβείο μουσικής Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2011
- Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους
- Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής των παιδιών για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους "Αγών"-Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας 2012, Αθήνα
- Βραβείο σκηνοθεσίας της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
- Βραβείο κοινου, Greek Film Festival Chicago, USA, 2012
- Βραβείο κοινού
Έγραψαν για την ταινία
Ο Τρικαλινός καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης Στέφανος Νταλάσης αναφέρει, μεταξύ άλλων, για την ταινία: Ποταμός δίωρης παιδικής ευαισθησίας, σύνθεση προσωπικών μαρτυριών και ιστορικής μνήμης, εξαντλητική έρευνα σε αρχεία και οπτικοακουστικό υλικό.
Σκηνοθετική ευαισθησία και ωριμότητα συνθέτουν το πάζλ προσώπων, μνήμης, αισθημάτων και εικόνων, παιδιών που σωθήκαν από την αδιανόητη σκληρότητα και απανθρωπιά. Προσωπική και ομαδική μνήμη, ατομικό και ιστορικό γεγονός συνυπάρχουν διαλεκτικά σε μια αρμονική σχέση.
Με επιστημονική ευαισθησία στην προσέγγιση των προσώπων, στην επεξεργασία των θεμάτων και του υλικού και με καλλιτεχνική ωριμότητα στην διαχείριση των παραπάνω, ο Β. Λουλές συνθέτει μια ταινία που παρακολουθείς με αμείωτο ενδιαφέρον, ίσως και καλύτερα από ταινία μυθοπλασίας, παρά την μεγάλη της διάρκεια(...)
Μια ταινία για το πώς γράφεται η Ιστορία και για το πώς πρέπει να διδάσκεται η ιστορία».
0 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...