Headlines News :

Διήμερο εκδηλώσεων για το Τρικαλινό ''Κιλελέρ''.

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 5:59 π.μ.

Τρίκαλα.

Σάββατο 2 & Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων η Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση του 1925 αναγνωρίστηκε ως τοπική επέτειος και καθιερώθηκε να τιμάται την πρώτη Κυριακή κάθε Φλεβάρη. Ο φετινός εορτασμός για τα 88 χρόνια της επετείου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων.

Το Σάββατο, από την «Πρωτοβουλία για την επέτειο του 1925» διοργανώνεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και ώρα 6 το απόγευμα, επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση του 1925 και το αγροτικό κίνημα» με εισηγήσεις:
1. «Τα ιστορικά γεγονότα του 1925» από τον Νίκο Γκόγκο, υποναύαρχο ε.α. του Π.Ν. 
2. «Τα γεγονότα του 1925 και το εργατικό, λαϊκό και αγροτικό κίνημα της εποχής», από τον Βασίλη Πάνο, δημοσιογράφο. 
3. «Το αγροτικό κίνημα στον μεσοπόλεμο», από τον Αντώνη Α. Αντωνίου, καθηγητή – σύμβουλο Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. 
4. «Ο ρόλος των Τρικαλινών Εβραίων στην εξέγερση του 1925», από τον Κώστα Μιχαλάκη, ιστορικό – εκπαιδευτικό. 
5. «Τσιφλικάδες και κολίγοι στην ελληνική κλασσική λογοτεχνία της εποχής», από τους Γιώργο Λεπενιώτη, διδάκτορα Κοινωνιολογίας του Δικαίου και Βάϊο Φασούλα, συγγραφέα. 
6. «Για την αναψηλάφηση της δίκης του 1925», από τον Χρήστο Σταμόπουλο, δικηγόρο. 
7. Παρεμβάσεις εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων.
Η αυλαία θα ανοίξει με παράσταση του θεατρικού έργου της Ελίζας Ζολώτα, «Η Ματωμένη Δευτέρα», εμπνευσμένο από τα γεγονότα του 1925. 

Την Κυριακή το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων, περιλαμβάνει, στις 10 το πρωί, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της εξέγερσης του 1925 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Γκόγκο. Στις 11 το πρωί, συγκέντρωση, ομιλία και χαιρετισμοί Φορέων και πολιτών στην πλατεία Αγροτικής και Λαϊκής Εξέγερσης των Τρικάλων 2/2/1925 επί της οδού Ασκληπιού. 

Στεφάνια δεν θα κατατεθούν.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.