Headlines News :

Τζάνις Τζόπλιν.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 7:45 π.μ.

Αμερικανίδα μουσικός, τραγουδίστρια, στιχουργός, ζωγράφος, χορεύτρια και ενορχηστρωτής μουσικής. Έδωσε τέλος στην ζωή της μια μέρα σαν και αυτή.

Η Τζάνις Τζόπλιν γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1943 στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας. Μερικά χρόνια αργότερα θα ηχογραφήσει στο κασετόφωνο ενός φίλου της το πρώτο της τραγούδι "What good can drinking do".
Το ροκ μουσικό κίνημα και η ροκ κουλτούρα έχει ήδη ξεκινήσει με τη βρετανική σκηνή, τους Beatles και αργότερα τους Rolling Stones.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το ροκ λειτούργησε σαν ένα κίνημα αμφισβήτησης εκφράζοντας την αντίδραση του στην επικρατούσα κουλτούρα, και στους θεσμούς της.


Ο κοινοβιακός τρόπος ζωής, η σεξουαλική επανάσταση, το LSD, η αμφισβήτηση της εξουσίας, της οικογένειας και των υπόλοιπων θεσμών της κρατούσας ιδεολογίας καθρεφτίζεται στους στίχους των τραγουδιών με κοινωνικά, αντιπολεμικά και προοδευτικά μηνύματα.
Η κουλτούρα του ροκ συνδέεται με την underground κουλτούρα, την γενιά των μπιτ και βέβαια το αντιπολεμικό κίνημα που είχε απλωθεί στα Πανεπιστήμια.
Μακριά μαλλιά, στενά παντελόνια, σκούρα ρούχα, περίεργα αξεσουάρ, ναρκωτικά και παραισθησιογόνες ουσίες, ξέχειλη σεξουαλικότητα: ένα δυνατό κοκτέιλ που δε θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο.
Όμως ακόμη και το πιο πολιτικοποιημένο κομμάτι της ροκ σκηνής ανδροκρατείται.
Το ροκ κίνημα εκτός των άλλων εκφράζει και την αντιπαράθεση των γενεών, την επανάσταση των γιων απέναντι στην πατρική εξουσία.
Λίγες και οι γυναίκες δημιουργοί της ροκ σκηνής, όπως η Πάτι Σμιθ,η Τζόαν Μπαέζ, η Μαριάν Φέιθφουλ, η Γκρέις Σλικ (η μοναδική γυναίκα αρχηγός συγκροτήματος) που όμως δεν κατάφεραν να σπάσουν τη φαλλοκρατική εικόνα των γκρούπις που ακολουθούσαν τις ροκ μπάντες.
Μοναδική εξαίρεση... η Τζάνις... κατάφερε να σπάσει το αντρικό κατεστημένο, αναστρέφοντας την εικόνα της και το πεπρωμένο της... υπογράφοντας το τέλος της.


Η κόρη του Σεθ και της Ντόροθι, είναι ένα μελαγχολικό κλειστό κορίτσι που ασφυκτιά στο μικροαστικό περιβάλλον του πατρικού σπιτιού που δεν κατάφερε να κατευνάσει τους φόβους και τις ανασφάλειες της, τη σκληρότητα των συμμαθητών στο σχολείο, "η κόρη μας φαινόταν δυστυχισμένη και ζητούσε την προσοχή μας".
Στην ηλικία των 17 θα φύγει από το σπίτι για να περιπλανηθεί στο Τέξας και να καταλήξει Καλιφόρνια.
Κάπου εκεί αρχίζει ο έρωτας με τα ναρκωτικά, το Southern Comfort και ο ροκ τρόπος ζωής.
Το 1965 επιστρέφει στο Τέξας και εντάσσεται στην ψυχεδελική μπάντα "Big Brother and the Holding Company" Το γκρουπ συμμετέχει στο Monterey International  Pop Festival και ξεκινάει περιοδεία  σε Αμερική και Καναδά.
Ξέφρενες νύχτες, drugs, ο έρωτας και ο θάνατος σε ένα ατέλειωτο πινγκ πονγκ.
Η Τζάνις  μεταμορφώνεται στη σκηνή. Μικρά βήματα, σπασμωδικές κινήσεις, καθόλου θηλυκότητα αλλά ατέλειωτη δύναμη που πηγάζει  από μέσα της, από την ψυχή της. Tο "Piece of my heart" και το άκρως σπαραχτικό "Summertime", είναι οι καρποί αυτής της περιόδου.
Το `68 θα ξεκινήσει καριέρα με τους Kozmic Blues Band.
Στις 15 Αυγούστου του 1969 εμφανίζεται στο Woodstock. Η φωνή της θυμίζει τις μαύρες ιέρειες του μπλουζ, μεταδίδει πόνο και ένταση. Άλλη μια πράξη εκρηκτικής ερμηνείας  "Έβλεπα στα μάτια των θεατών την αγωνία τους, αν θα αντέξω πάνω στη σκηνή" εξομολογείται η Τζάνις.


Στις αρχές του `70, ακολουθώντας σόλο καριέρα, η Τζάνις Τζόπλιν, βγάζει το τελευταίο της άλμπουμ "Pearl".
Δυνατή και συνάμα εύθραυστη, πληγωμένη και αποφασιστική αντιμετωπίζει τη ζωή και το θάνατο με την ίδια αίσθηση τιμής.
Στις 4 Οκτωβρίου 1970, η Τζάνις Τζόπλιν είχε ραντεβού με τον αγαπημένο της, Σετ Μόργκαν, στο αεροδρόμιο του Burbank που όμως ποτέ δεν πήγε.
Ο μάνατζερ της ροκ σκηνής, Τζον Κουκ, εντόπισε το αυτοκίνητο της στο γκαράζ του ξενοδοχείου Landmark. Ανέβηκε στο δωμάτιο της. Ήταν νεκρή. Ξαπλωμένη στο πάτωμα. Από υπερβολική δόση ηρωίνης σε συνδυασμό με αλκοόλ.
Εδώ, τελειώνει η ιστορία και ξεπηδάει ο μύθος...
Και πάνω απ’όλα αυτά, μένει η θεϊκή φωνή της,  ο σπαραγμός της ψυχής της…
Και αυτό είναι αδύνατο να ερμηνευτεί...

ΠΗΓΗ: movieworld.gr
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.