Headlines News :

Διονύσιος Λαυράγκας.

Δημοσίευση από Art and City | Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 7:45 π.μ.

Ήταν Έλληνας σπουδαίος μουσουργός (συνθέτης) που ανήκει στην λεγόμενη Επτανησιακή μουσική Σχολή, αν και πολλοί (περιορισμένα) τον κατατάσσουν και στην εθνική μουσική σχολή. Ο Δ. Λαυράγκας θεωρείται ο θεμελιωτής του 'Ελληνικού μελοδράματος'. Το συνθετικό του έργο απετέλεσαν κυρίως συμφωνική μουσική, μελοδράματα καθώς και τραγούδια, περισσότερο καντάδες. Έγραψε έργα, για βιολί, πιάνο, καθολική λειτουργία και άσματα θείας λειτουργίας. Θεωρείται επίσης από τους πρώτους συνθέτες που στα έργα τους ενσωμάτωσαν στοιχεία Ελληνικής δημοτικής μουσικής. Γεννήθηκε μια μέρα σαν και αυτή το 1860 ή το 1864.

Ο Διονύσιος Λαυράγκας γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας στο 1860 ή 1864, γιος του Σπυρίδωνα Λαυράγκα από το Ληξούρι και της Κασσάνδρας το γένος Ραζή από το Αργοστόλι. Οι ρίζες της οικογένειας Λαυράγκα χρονολογούνται από το 13ο αι. και περιλαμβάνουν σημαντικές προσωπικότητες. Τις πρώτες μουσικές σπουδές του τις έλαβε στην γενέτειρά του από τους Ν. Σερράο στο βιολί και Ν. Μεταξά στην αρμονία, στη σύνθεση και στο πιάνο. Στη συνέχεια ακολούθησε σπουδές στην Ιταλία και Γαλλία με καθηγητές τους συνθέτες Ντελίμπ και Μασνέ.Αργότερα μαζί με τον Λουδοβίκο Σπινέλη δημιούργησε τον μουσικό θίασο "Ελληνικό Μελόδραμα" με τον οποίο και περιόδευσε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς επίσης και στη Κωνσταντινούπολη, στην Οδησσό, σε διάφορες Ρουμανικές πόλεις, όπως επίσης και στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Τιμήθηκε ιδιαίτερα με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.
Σημαντικός επίσης υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και ο αγώνας του για τη θεμελίωση του "Ελληνικού Μελοδράματος" που τελικά δικαιώθηκε με την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κατά την εποχή του θανάτου του στις 18 Ιουλίου του 1941.
Οι μουσικοσυνθέσεις που έγραψε ο Δ. Λαυράγκας αναφέρονται σε πολλά είδη μουσικής. Σημαντικότερα εξ αυτών θεωρούνται: άσματα για μονωδίες και χορωδίες όπως: "Ο τραγουδιστής", "Της πίκρας το νερό", "Ο ναύτης του Ιονίου", "Καράβι ανοίγει τα πανιά", κ.λπ.
Επίσης συμφωνικά όπως: "Εισαγωγή και φούγκα", "Θρησκευτικές εικόνες", "Ουβερτούρα", "Σουΐτα από Κυπριακους χορούς", κ.λπ. Ακόμα εκκλησιαστική μουσική στην οποία ξεχώρισαν: η "Λειτουργία" και η "Ελληνική Λειτουργία" και βέβαια θεατρική μουσική με κυριότερα τα: "La vita è un sogno" (1887) που παίχθηκε στην Ιταλία, "Δύο αδέλφια" (1900) σε μοτίβο ελληνικού δημοτικού, "Μάγισσα" (1902), "Διδώ" (1909), "Άσπρη τρίχα" (1914), "Διπλή φωτιά" (1915) και "Μικρή πεταλούδα" (1928).
Ο Δ. Λαυράγκας συνέγραψε και εξέδωσε δύο βιβλία: το "Εγχειρίδιον αρμονίας" και τη "Θεωρία Μουσικής". 

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.