Headlines News :

Δωρεά έργων Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Δημοσίευση από Art and City | Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 7:49 π.μ.

Έντεκα έργα Τέχνης φιλοτέχνησε και δώρισε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ. ο Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης Αλεσάντρο Καμινίτι που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στον Βόλο και χθες δόθηκε σχετική συνέντευξη τύπου, στο χώρο όπου πλέον τα έργα του θα τον κοσμούν.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, καθηγητής Παναγιώτης Τσιακάρας, αναφερόμενος στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Τέχνη και μηχανική - σημεία καμπής» τόνισε: «Η Τέχνη είναι μια ανάσα, μια στιγμή καθαρότητας του νου, μια στιγμή ψυχικής ανάτασης, λίγο χρώμα στη ζωή μας που προφανώς και οι μηχανολόγοι έχουν ανάγκη! Με την προσπάθειά μας αυτή θέλουμε να εξασφαλίσουμε στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μας έναν χώρο σπουδών άνετο, δημιουργικό και προπαντός καθαρό και σ’ αυτό περιμένουμε και την συμπαράστασή τους. Ιδιαίτερα το συγκεκριμένο έργο του Καμινίτη «Σημεία Καμπής» εκφράζει απόλυτα την οικονομική κρίση που βιώνουμε και όχι μόνο. Εκφράζει μια μεταβατική κατάσταση το τέλος της οποίας ελπίζουμε να μας βρει νικητές: θα συμπλήρωνα αισιόδοξα στον τίτλο του έργου: σημεία καμπής και αναγέννησης. Σε παρόμοιες καταστήσεις βρίσκεται πολλές φορές στη ζωή του ο κάθε άνθρωπος (ανεργία, αρρώστιες, οικονομικά προβλήματα κ.λπ.) και όχι μόνο αυτός, το κάθε κράτος (πόλεμοι, τρομοκρατία, οικονομική κρίση κ.λπ.), αλλά και η γη μας (τρύπα του όζοντος, φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενεργειακά προβλήματα κ.λπ. )».

Αναφερόμενος στον Ιταλό καλλιτέχνη ο κ. Τσιακάρας είπε: «Ο Αλέξανδρος Καμινίτη είναι ένας νέος, ευφυής και πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης (γλύπτης και ζωγράφος), με πολύ καλές κριτικές παγκοσμίως για το έργο του και χαίρομαι ιδιαίτερα που είναι φίλος μου. Θα ήθελα εκ μέρους των καθηγητών, των ερευνητών, των φοιτητών και του προσωπικού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών να τον ευχαριστήσω για την έκθεσή του και για τους πίνακες που δώρισε στο τμήμα μας».

Ερωτηθείς ο κ. Καμινίτι γιατί αποφάσισε να δωρίσει τα έργα του είπε πως ο καλλιτέχνης είναι παράλληλα και εκπαιδευτικός και εξήγησε πως η Τέχνης του θέλει να είναι πηγή έμπνευσης για τους νέους και ότι γι’ αυτό επέλεξε η έκθεση να γίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε καλύτερο κι από ένα μουσείο.

Ο ζωγράφος μίλησε για την οικονομική κρίση εκφράζοντας την ελπίδα η επόμενη γενιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να βγάλει την κοινωνία από την κρίση.

Για το ότι επέλεξε την Ελλάδα και τον Βόλο εξήγησε ότι εδώ γεννήθηκε ο πολιτισμός και ότι η πόλη είναι πανομοιότυπη με τη Μεσίνα απ’ όπου κατάγεται.

Τέλος ο κοσμήτορας τη Πολυτεχνικής Σχολής Παντ. Σκάγιαννης συνεχάρη τον πρόεδρο του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών και χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ένα πλέον τεχνοκρατικό τμήμα να φιλοξενεί έκθεση ζωγραφικής. Μάλιστα τόνισε πως παρόμοιες δράσεις πρέπει να συνεχιστούν και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση να μετατραπούν οι πανεπιστημιακοί χώροι σε πρωτοποριακό μουσείο Τέχνης ώστε να αποκτήσουν μια άλλη ποιότητα.




Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.