Headlines News :

Πολίτες εν Γνώσει.

Δημοσίευση από Art and City | Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 7:53 π.μ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στους τομείς της Νεότερης Ιστορίας και της Νομικής στο Βόλο.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στην έναρξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Λάρισα. Δεκάδες σπουδαστών και ακροατών παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη διάλεξη στον τομέα της Νεότερης Ιστορίας, με εισηγήτρια την κυρία Ιουλία Κανδήλα, Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων, Διδάκτωρ της Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο της Φιλολογικής – Ιστορικής – Αρχαιολογικής και Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (ΦΙΑΛΕΘ), με θέμα «Η Λάρισα στον 20ο αιώνα».


Η Ιουλία Κανδήλα δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση και εργάσθηκε στα ΓΑΚ- Αρχεία Ν. Λάρισας, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας και στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ιστορίας του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και της Τοπικής Ιστορίας. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και σε αυτοτελείς εκδόσεις. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λάρισας και του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Εταιρείας.

Στην εισήγησή της, η κυρία Κανδήλα αναφέρθηκε στην ιστορία της Λάρισας από την αρχή της ίδρυσής της ως τα τέλη του 20 αιώνα. Μέσα από ημερομηνίες – σταθμούς, οι ακροατές «περιηγήθηκαν» στο παρελθόν της πόλης και αναβίωσαν τα σημαντικότερα πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά γεγονότα. Η μεταδοτικότητα, η άμεση επαφή της ομιλήτριας με το ακροατήριό της και το άκρως ενδιαφέρον θέμα έδωσαν αφορμή, μετά το πέρας της ομιλίας, για εποικοδομητική συζήτηση. Την επόμενη Τρίτη (23/10) θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος της διάλεξης της κυρίας Κανδήλα στο χώρο του Μύλου.

Στον τομέα της Νομικής, την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, ο Δικηγόρος - Εισηγητής Σεμιναρίων Δικαίου, Μ.Δ.Ε. Φορολογικού και Εμπορικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ, κύριος Ιωάννης - Αλέξανδρος Χριστόπουλος, με την εισήγησή του με τον τίτλο «Σχέσεις γονέων και τέκνων πριν και μετά τη διακοπή της εγγάμου συμβιώσεως. Από την θεωρία στην πράξη» αναφέρθηκε με κατανοητό και πολύ παραστατικό λόγο στα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν στο διαζύγιο ή στην ακύρωση του γάμου, στη γονεϊκή μέριμνα, στις υποχρεώσεις των γονέων, στην επιμέλεια των τέκνων, στις συνέπειες της κακής άσκησης καθηκόντων κ.α. Όλες οι θεματικές ενότητες αναλύθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο και συγχρόνως με πρακτικά παραδείγματα που απασχόλησαν τα Δικαστήρια και τις Αρχές (αποφάσεις).

Ο κ. Ιωάννης – Αλέξανδρος Χριστόπουλος, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Φορολογικό και Εμπορικό Δίκαιο, τέως υπότροφος του ΙΚΥ, είναι δικηγόρος και νομικός σύμβουλος. Έχει συμμετάσχει ως βασικός εισηγητής σε συνέδρια και σεμινάρια με αντικείμενο το Δίκαιο, ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων με συναφή ζητήματα.

Στην πρώτη διάλεξη της Νομικής, στο χώρο του Μύλου, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος των «Πολιτών Εν Γνώσει» κύριος Νίκος Τζούμας, ο οποίος προλόγησε τον κύριο Χριστόπουλο και διηύθυνε την εποικοδομητική συζήτηση για το ενδιαφέρον αλλά και συνάμα κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων γονέων και τέκνων, οι οποίες δοκιμάζονται πολλές φορές στην πράξη - πριν και μετά την ενδεχόμενη διακοπή της εγγάμου συμβιώσεως των συζύγων – γονέων, η οποία ακολούθησε μεταξύ του νομικού και των σπουδαστών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου.

Οι εγγραφές και για τα δύο τμήματα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου συνεχίζονται.

Πληροφορίες – Εγγραφές:
«Πολίτες Εν Γνώσει» Γαλλικό Ινστιτούτο (Κούμα 28) (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00–13.00 και 18.00–21.00), Τηλέφωνα: 8011170111 / 2410625360, e_mail: politesengnosei@gmail.com & fb: politesengosei.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.