Έφυγε από τη ζωή ο κρατούμενος που απαθανάτισε με τις φωτογραφίες του τη φρίκη του Aουσβιτς και ο ηθοποιός και ακτιβιστής Russell Menans.
Ο Βίλχελμ Μπράσε, ένας πρώην κρατούμενος στο 'Αουσβιτς του οποίου οι φωτογραφίες μέσα από το Ναζιστικό κολαστήριο αποτέλεσαν ένα πολύτιμο, αν και ανατριχιαστικό, χρονικό για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εκεί, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ιστορικός του Μουσείου του 'Αουσβιτς.
Ο Μπράσε, ο οποίος απεβίωσε χθες, εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1940, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την γερμανοκρατούμενη Πολωνία για να συνταχθεί με τους εξόριστους συμπατριώτες του πολεμιστές. Είχε τοποθετηθεί στις ομάδες εργασίας που μετέφεραν τις σορούς των εκτελεσμένων στους θαλάμους αερίων για να απανθρακωθούν.
Όταν οι δεσμοφύλακές του στο 'Αουσβιτς ανακάλυψαν πως ήταν ένας πεπειραμένος φωτογράφος, τον «προβίβασαν» για να απαθανατίζει με το φακό του τους κρατουμένους για τους εσωτερικούς φακέλους, αλλά και τις επισκέψεις των Γερμανών αξιωματούχων στις εγκαταστάσεις, ώστε να παραμείνουν στην αιωνιότητα τα «ανδραγαθήματά τους».
Επίσης είχε διαταχθεί να φωτογραφίζει και τα ιατρικά πειράματα που πραγματοποιούσαν οι ιατρικές ομάδες του στρατοπέδου πάνω στους κρατουμένους. «Μεταπολεμικά προσπάθησε να επιστρέψει στη φωτογραφία, όμως ήταν πολύ δύσκολο για εκείνον. Το γεγονός ότι τράβηξε εκείνες τις φωτογραφίες τον τάραζε πολύ», τόνισε η ιστορικός του 'Αουσβιτς Τερέζα Βόντορ-Τσίσι. Οι φωτογραφίες του Μπράσε, που απαριθμούνται μεταξύ των ολίγιστων ντοκουμέντων από τη φρίκη του 'Αουσβιτς, ανακαλύφθηκαν από τα αρχεία των Ναζί μετά τα τέλη του πολέμου και πλέον αποτελούν το κεντρικό έκθεμα στο ομώνυμο Μουσείο.
Στα πέντε χρόνια που πέρασε στο 'Αουσβιτς ο Μπράσε τράβηξε περίπου 50.000 φωτογραφίες, από τις οποίες πάνω από 40.000 διασώθηκαν. Ο ίδιος, που ήταν μισός Αυστριακός, μισός Πολωνός, πρωτοστάτησε ενεργά στην ίδρυση του Μουσείου του 'Αουσβιτς και πέρασε μεγάλο μέρος του βίου του διδάσκοντας τους νέους, ιδιαίτερα στη Γερμανία, για το Ολοκαύτωμα. Το 2005, ο Πολωνός σκηνοθέτης Ίρεκ Ντομπροβόλσκι είχε γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Μπράσε, με τίτλο «Ο Προσωπογράφος» (Portrecista). Ο φωτογράφος της φρίκης του Ναζισμού θα κηδευτεί αύριο στην πόλη Ζίβιετς, στη νότιο Πολωνία.
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο ηθοποιός Russell Menans, γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία «Ο τελευταίος των Μοϊκανών», του σκηνοθέτη Michael Mann.
Τον περασμένο χρόνο ο Means, είχε δηλώσει στον Τύπο ότι έπασχε από καρκίνο στο λάρυγγα και ότι δεν ήταν δυνατό να θεραπευθεί με χειρουργική επέμβαση. Ο ίδιος είχε επίσης αναφέρει ότι απέφευγε τη συμβατική αγωγή, καθώς προτιμούσε να κάνει χρήση «φαρμάκων» και θεραπευτικών μεθόδων σχετικών με την Ινδιάνικη παράδοση, δεδομένης και της καταγωγής του.
Ο Means ήταν μέλος μιας οργάνωσης που προωθούσε τα δικαιώματα των Ινδιάνων της Αμερικής και ήταν επίσης γνωστός για την ακτιβιστική του δράση. «Ο θάνατος του είναι μεγάλη απώλεια για τη φυλή», δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος της φυλής Oglala Sioux, στην οποία ανήκε ο Menans. Ο ίδιος είχε θέσει το 1988 την υποψηφιότητα του για τη θέση του προέδρου της φυλής, ενώ μετείχε στο ψηφοδέλτιο των Ελευθεριστών, ως υποψήφιος πρόεδρος στις ΗΠΑ.
Εκτός από «κινηματογραφικός πατέρας» του ηθοποιού Daniel Day Lewis στον «Τελευταίο των Μοϊκανών», ο Means έγινε επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στην ταινία «Natural Born Killers», του Oliver Stone, αλλά και για την παραχώρηση της φωνή του σε ήρωα της ταινίας «Pocahontas» της Disney.
Εκτός από ηθοποιός, ο Rusell Means υπήρξε και στιχουργός και έγραψε στίχους για δύο άλμπουμ με «μουσικές διαμαρτυρίας». Ο ίδιος παντρεύτηκε τέσσερεις φορές και απέκτησε 10 παιδιά.
0 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...