Headlines News :

YASI.

Δημοσίευση από Art and City | Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012 7:56 π.μ.


Αυτό το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στις Βρυξέλλες το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Youth Ambassadors Summer Institute (YASI). To YASI είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από επτά νέους διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών (Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μολδαβία, Νορβηγία και Πολωνία) με σκοπό να διδάξουν στους συμμετέχοντες πώς να γίνουν ενεργοί πολίτες. Για την Ελλάδα, διοργανωτής του προγράμματος είναι ο Ευθύμης Σκούφας, απόφοιτος του 5ου Λυκείου Λάρισας.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα από την δράση Youth in Action και είχε διάρκεια δέκα ημερών, από 16 Ιουλίου μέχρι 26 Ιουλίου 2012. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 28 νέοι, 4 από κάθε χώρα. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ύστερα από επιλογή 4 μαθητές από σχολεία της Λάρισας. Αυτοί ήταν η Αλεξάνδρα Αγοραστού, ο Παναγιώτης Θεμελής, η Βασιλική Κουκουλιάτρα, και η Κωνσταντίνα Μπανταβή. Οι νέοι της Λάρισας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την χώρα τους ιστορικά και πολιτιστικά  αλλά και να γνωρίσουν τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρακολουθώντας τις παρουσιάσεις των νέων των άλλων χωρών.


Το YASI έδωσε για δεύτερη χρονιά την ευκαιρία σε νέους  της πόλης μας να γνωρίσουν από κοντά την Ευρωπαϊκή Ένωση  και τους εκπροσώπους της. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) , όπου παρακολούθησαν ομιλίες σχετικά με τη λειτουργία των οργάνων αυτών, καθώς και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης συνάντησαν διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους, στους οποίους απεύθυναν ερωτήσεις ή εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για διάφορα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.   
  
Σημαντικό κομμάτι του προγράμματος αποτέλεσαν και τα μαθήματα που αφορούσαν την πολιτική και την διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτών των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αμερικάνικη Αποστολή στην ΕΕ, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη οι νέοι επισκέφθηκαν τη Νορβηγική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες και συζήτησαν με διπλωμάτες. Το YASI όμως ασχολήθηκε και με τον τομέα της ανάπτυξης των προφορικών και ηγετικών ικανοτήτων των νέων, καθώς έγιναν εξειδικευμένες εισηγήσεις και διοργανώθηκαν  αγώνες  λόγου.

Τέλος πραγματοποιήθηκαν και διάφορες προσομοιώσεις και εργαστήρια, τα οποία είχαν προετοιμαστεί από τους διοργανωτές, με στόχο οι συμμετέχοντες να βρεθούν αντιμέτωποι με διπλωματικά προβλήματα, τα οποία όφειλαν να επιλύσουν. Έτσι  απέκτησαν μια βαθύτερη γνώση και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της διπλωματίας. Οι νέοι έμαθαν να συνεργάζονται και να κατανοούν ο ένας τον άλλο και βέβαια απέκτησαν νέους Ευρωπαίους φίλους, με τους οποίους θα μπορέσουν να δημιουργήσουν την Ευρώπη του αύριο.   

Είχαν ακόμα την ευκαιρία να γνωρίσουν τις  Βρυξέλλες, που αποτελούν την καρδιά της ΕΕ, και να δουν όλα τα αξιοθέατα της πόλης μέσα από την διαμονή τους  σε αυτήν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από απόφοιτους του YASI 2011 έχουν προκύψει νέα προγράμματα όπως το Our Voice2012 και το Young European Peers (YEP),με  αποτέλεσμα την ενεργοποίηση και άμεση αντιπροσώπευση της νεολαίας της Λάρισας σε τέτοιες δράσεις. Η ομάδα του YASI εργάζεται και σχεδιάζει μελλοντικά προγράμματα και δράσεις, με στόχο την περαιτέρω συμμετοχή των νέων. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες, πλούσιο υλικό σε φωτογραφίες και βίντεο και για επικοινωνία με τους διοργανωτές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας yasinstitute.org ή την ομάδα μας στο facebook: Youth Ambassadors Summer Institute (facebook.com/yasinstitute).
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.