Η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας θα συμμετάσχει στο "11ο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ" που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 16 - 19 Αυγούστου 2012 στην πόλη και το Δήμο των Καλαβρύτων. Το Αντάμωμα διοργανώνεται από τον ιστορικό Παγκαλαβρυτινό Συλλόγο Πάτρας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Καλαβρύτων και όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της π. επαρχίας Καλαβρύτων.
Όποια μέλη του συλλόγου ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ας επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους της Ακαδημίας.
Άμεσος στόχος της Ακαδημίας είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων (χορών – τραγουδιών – εθίμων - ιδιωμάτων) της επαρχίας Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής Ολύμπου και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, να συμβάλλει στη διατήρηση τους. Με τη μεθοδική έρευνα επιτυγχάνεται η συγκέντρωση αυτών των πολιτισμικών στοιχείων, η έκδοσή τους αργότερα και προπάντων η μελέτη και η συνέχειά τους.
Περιγραφή:
Η “Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών” είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε, και έχει ως βάση την πόλη της Ελασσόνας, με σκοπό την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Πρωτεργάτης και βασικός συντελεστής αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο κ. Κόκκινος Ιωάννης, καθηγητής φυσικής αγωγής και χοροδιδάσκαλος της Ακαδημίας.
Ο κ. Κόκκινος διετέλεσε επί δεκαετία καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημίου Τρικάλων. ΄Εχει ασχοληθεί με την έρευνα παραδοσιακών χορών και έχει συγγράψει βιβλίο με θέμα “Ιστορία του Χορού, της Μουσικής και μουσικοκινητική ανάλυση των χορών”. Είναι μέλος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της C.I.O.F.F., της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (πολιτιστικός φορέας της UNESCO), του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας. Έχει αποτελέσει κεντρικός ομιλητής σε πολλά συνέδρια και αποτελεί τακτικός συνεργάτης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα που αφορούν την Λαογραφία και την Παράδοση.
Στο δυναμικό της Ακαδημίας συμπεριλαμβάνονται 350 μέλη χορευτές – λαογράφοι – ερευνητές. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών και λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα (παιδικά – εφηβικά – ενηλίκων). Αποτελούνται από έμπειρους χορευτές, με πολλές συμμετοχές σε διάφορα φολκλορικά φεστιβάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εμφανίσεις στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά και στο θέατρο “Παλλάς” της Αθήνας. Επίσης συμμετοχές σε Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Μ. Βρεττανία, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία και Η.Π.Α.
Οι χοροί που παρουσιάζονται είναι αντιπροσωπευτικοί από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας και τοπικοί της επαρχίας Ελασσόνας· συνοδευόμενοι από πλήρη ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων (κλαρίνο, λαούτο, τρομπέτα, τρομπόνι, ακορντεόν, τουμπερλέκι, νταούλι) που την αποτελούν μέλη του συλλόγου.
0 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...