Headlines News :

Στο «φως» τα καλντερίμια του Ν. Πηλίου

Δημοσίευση από Art and City | Τρίτη 29 Μαΐου 2012 7:46 π.μ.


Ένας Άγγλος συνταξιούχος αστυνομικός ήταν αυτός που έδειξε το δρόμο στους κατοίκους περιοχών του Νοτίου Πηλίου για το πώς, αν καθαριστεί ένα καλντερίμι, μπορεί όχι μόνο ν’ αναδείξει μία περιοχή αλλά και να αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της.
Ο Κρις Γουίκς (Chris Wicks) αγόρασε ένα κομμάτι γης σε έναν οικισμό του Προμυρίου με το όνομα Ράντη, στο Νότιο Πήλιο, όπου ανακάλυψε ένα παρατημένο καλντερίμι, που αποφάσισε σιγά-σιγά ν’ ανοίξει, ανακαλύπτοντας σε κάθε βήμα του κι έναν «κρυμμένο θησαυρό», όπως χαρακτηριστικά λέει.

Η ιδέα του Άγγλου συνταξιούχου βρήκε πρόσφορο έδαφος μεταξύ άλλων ξένων κι Ελλήνων της περιοχής, που είχαν την κοινή επιθυμία για τη λειτουργία των καλντεριμιών και των μονοπατιών της περιοχής.  Έτσι «γεννήθηκε» η ιδέα της ίδρυσης του συλλόγου «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου», που λειτουργεί ήδη από το 2008.
«Πολλά καλντερίμια ήταν «θαμμένα» στη βλάστηση ακόμη και 50 χρόνια», λέει ο Ιωάννης Μπασδάνης, πρόεδρος του περιπατητικού και περιβαλλοντικού αυτού συλλόγου και στενός φίλος του Κρις Γουίκς, ο οποίος και κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου.
«Ξεκινήσαμε το Νοέμβριο του 2008, με την ίδρυση του συλλόγου μας, που τότε αριθμούσε 60 μέλη και σήμερα έχει φτάσει τα 190, με συνεχόμενες εγγραφές νέων μελών» σημειώνει ο κ. Μπασδάνης, εξηγώντας ότι «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου» βασίζονται στην εθελοντική προσφορά και την οικονομική συνδρομή των μελών (10 ευρώ κατά την εγγραφή και 10 ευρώ η ετήσια συνδρομή) για να φέρουν εις πέρας το έργο τους.
«Προσπαθούμε δε, συνεχώς, να «προσηλυτίσουμε» τους ντόπιους στην προσφορά σε εθελοντική εργασία για να μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, που μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στην περιοχή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του συλλόγου.
Όπως εξήγησε, πέραν της διασκέδασης και της σωματικής άσκησης που προσφέρει μία τέτοιου είδους απασχόληση, η ανάδειξη και αξιοποίηση των καλντεριμιών της περιοχής θα μπορούσε να αποφέρει και οικονομικά οφέλη, μέσω της κατάλληλης τουριστικής αξιοποίησης του όλου εγχειρήματος.
«Σκεφθείτε, ποια θα είναι τα οφέλη, αν συνδυάσουμε τα καλντερίμια με τις βρύσες, τα μοναστήρια, τα βότανα, τις καλλιέργειες της ελιάς, τα γρι-γρι και τους ψαράδες της περιοχής, τα πανηγύρια κτλ. Πόσες δραστηριότητες αλήθεια θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» σημειώνει ο κ. Μπασδάνης.
Μέχρι σήμερα έχουν ανοιχθεί διαδρομές περίπου 70χλμ.- άλλοτε αυθεντικό καλντερίμι άλλοτε μονοπάτι- από Αργαλαστή – Λεφόκαστρο – Άφησσο – Ξυνόβρυση έως και Κατηγιώργη στο ένα άκρο και Τρίκερι στο άλλο. Απομένει η διάνοιξη της διαδρομής Ξινόβρυση – Ποτιστικά-Συκή- Νεοχώρι για να συνδεθεί όλο το Πήλιο με Μηλιές, Τσαγκαράδα, Ζαγορά, κ.λπ.
Μέλη του συλλόγου επισκέπτονται χωριά και, με ομιλίες και παρουσιάσεις, εξηγούν στους ντόπιους τους σκοπούς της δράσης τους και τους παροτρύνουν να δημιουργήσουν τοπικές ομάδες που θα δραστηριοποιηθούν ανάλογα. Ήδη, ξεκίνησε μία συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Ξυνόβρυσης στο άνοιγμα της διαδρομής Αργαλαστή – Ξινόβρυση, ενώ και οι άνθρωποι του Ορειβατικού Συλλόγου του Βοΐου συνδράμουν ενεργά την προσπάθεια.
Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, ο κ. Μπασδάνης δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός της διαδικασίας τα παιδιά, στα οποία επιχειρεί να εμφυσήσει την αγάπη του ίδιου και των άλλων μελών του συλλόγου για τη φύση και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, οργανώνοντας περιπάτους, σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής, στα καλντερίμια που έχουν ήδη καθαριστεί.
Πολύτιμος οδηγός στον εντοπισμό των παλιών διαδρομών αποτελεί το βιβλίο του Νίκου Χαρατσή «Οδηγός Πηλίου για Περιπατητές- Διαδρομές σε καλντερίμια και μονοπάτια στο βουνό των Κενταύρων», αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι. Υπεύθυνος γι’ αυτό το πρώτο βήμα της όλης δράσης είναι ο Κυριάκος Σταθάκης, γιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος εντοπίζει, σημαδεύει πρόχειρα τα καλντερίμια και ακολουθούν οι υπόλοιποι της ομάδας, με αλυσοπρίονα, χορτοκοπτικά, ψαλίδια και άλλα εργαλεία, που βοηθούν στη διάνοιξη. Μόλις ολοκληρωθεί η διάνοιξη, γίνεται η σηματοδότηση και χαρτογράφηση στο GPS και ξεκινά η οργάνωση περιπάτων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα μέλη του Συλλόγου, όταν δεν εργάζονται για τη διάνοιξη κάποιου καλντεριμιού, πραγματοποιούν περιπάτους, όπου η συμμετοχή είναι ελεύθερη και όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες οργανώνονται δωρεάν, μία φορά την εβδομάδα, σύντομοι κυκλικοί απογευματινοί περίπατοι για τους τουρίστες, προκειμένου να δουν το πλούσιο φυσικό κάλλος της περιοχής, πέρα από τις παραλίες της.
Προκειμένου να παραμείνουν τα μονοπάτια αυτά ανοιχτά και να μπορούν να τα απολαμβάνουν ντόπιοι κι επισκέπτες θα πρέπει, όπως εξηγεί ο κ. Μπασδάνης, να δημιουργηθούν τοπικές ομάδες που θα αναλάβουν τη συντήρηση των διανοιχθέντων διαδρομών.
Επιθυμία του ίδιου αλλά και των άλλων μελών του συλλόγου είναι, με τη βοήθεια των Αρχών, να ξεκινήσει η αποκατάσταση των κατεστραμμένων καλντεριμιών, καθώς και ανάπλαση των υφιστάμενων βρυσών, γεφυρών, εκκλησιών κτλ, «με προσοχή και σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον».
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.