Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Θαλλής" οι επισήμονες επέλεξαν να διασώσουν δύο ναυάγια. Το ένα στη Ζάκυνθο, το οποίο ναυάγησε τον 16ο αιώνα και το δεύτερο που βυθίστηκε στη Ρόδο τον 13ο αιώνα.
Το ναυάγιο στη Ρόδο βρίσκεται λίγα μέτρα από τον περίφημο θησαυρό της Ρόδου ο οποίος εκτιμάται ότι προέρχεται από ναυάγιο του 18ου αιώνα. Το ξύλινο σκαρί που βρίσκεται στον βυθό δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς και παραμένει εκτεθειμένο στη διαρκή και έντονη κίνηση των πλοίων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τίτλο "Διάσωση ξύλινων ναυαγίων στο μεσογειακό θαλάσσιο οικοσύστημα: ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων για την κατά χώραν προστασία τους" και υλοποιείται από τα ΤΕΙ Αθηνών σε συνεργασία με το ΕΣΠΑ. Ο στόχος του προγράμματος είναι πρώτον να αξιολογηθεί κατά πόσον η χρήση των γεωϋφασμάτων λειτούργησε προστατευτικά στο ναυάγιο της Ζακύνθου, που βρίσκεται σε βάθος 10 μέτρων έξω από το λιμάνι του νησιού, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα. Και δεύτερον, να προστατευτεί το ξύλινο σκαρί του 13ου αιώνα, στη Ρόδο, που σώζεται μεν σε καλή κατάσταση, ωστόσο χρήζει άμεσης προστασίας.
Όπως δήλωσαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ και των δύο προτάσεων- ο αρχαιολόγος Γ. Κουτσουφλάκης και η εκπρόσωπος των ΤΕΙ κ. Μπούρλου, πρόκειται για το μόνο ναυάγιο στην Ανατολική Μεσόγειο που σώζει το ξύλινο τμήμα του, συνεπώς οι ερευνητές μπορούν να το μελετήσουν στο σημείο της αρχικής θέσης του. Οι μελετητές προτείνουν τον εγκιβωτισμό του σε μεταλλικό κέλυφος και στη συνέχεια την κάλυψή του με υλικά του περιβάλλοντος.
0 σχόλια:
Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...