Headlines News :

Δράσεις "Ενεργών Πολιτών"...

Δημοσίευση από Art and City | Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 7:52 π.μ.


Τρίτη 1 Μαΐου 2012, 11:00 πμ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ

"Πρωτομαγιά…βασιλική."

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας οργανώνουν για τους κατοίκους του νομού μια διαφορετική Πρωτομαγιά. Τους καλούν να τη γιορτάσουν μαζί τους (Τρίτη, μετά τις 11 το πρωί) στο πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: ελεύθερο μπάρμπεκιου ή πικ-νικ (με δικά μας εφόδια και εξαρτήματα) στον ανοιχτό χώρο δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας, ποδηλατάδα (χορηγία τοπικού επιχειρηματία και με την υποστήριξη ποδηλατιστών της Λάρισας), τοξοβολία, περπάτημα σε χαραγμένο μονοπάτι, μικρή παιδική χαρά για τα παιδιά (όλα προαιρετικά και δωρεάν). Επίσης, τοπικοί παραγωγοί και συνεταιρισμοί της περιοχής Αγιάς θα μπορούν να διαθέτουν με ευθύνη τους προϊόντα που παράγουν. Παράλληλα, τοπικός επιχειρηματίας θα πουλά φαγητά και ποτά για όσους δεν επιθυμούν να φέρουν δικές τους προμήθειες ή να ψήσουν στο χώρο. Ο δήμος Αγιάς υποστηρίζει τη δράση των ΕΝΠΟΛ στους τομείς της διαμόρφωσης του χώρου, της ύδρευσης, της υγιεινής και της πυρασφάλειας.  

Ο χώρος δράσης, είναι το περίφημο πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου (τόπος εξοχής και κυνηγιού για την τέως βασιλική οικογένεια) έκτασης 34.791 στρεμμάτων και υψόμετρου 1.054 μ. Είναι ένα από τα πιο οργανωμένα, πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, δάση της χώρας. Η μοναδικής ομορφιάς βλάστηση και οι ήπιες γενικώς κλίσεις του εδάφους το καθιστούν ένα χώρο με μεγάλο ενδιαφέρον, που προσφέρεται για επισκέψεις αναψυχής, χαλάρωσης, αναζωογόνησης και πλήθος δραστηριοτήτων όπως, πεζοπορία σε μονοπάτια και ποδηλατοδρόμο. Εκεί είναι χτισμένοι δύο ιεροί ναοί, ο Ναός της Παναγίας Πολυδενδρίου (όπου θα γίνει η δράση) και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Και οι δύο ναοί είναι του 16ου αιώνα με τοιχογραφίες πολύ καλής τέχνης. Στο δάπεδο του πρώτου Ναού υπάρχουν αρχαίες επιγραφές, ένδειξη ότι εκεί προϋπήρχε αρχαίο ιερό.
Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας επέλεξαν αυτό τον πανέμορφο, αλλά άγνωστο σε πολλούς, χώρο θέλοντας να τον κάνουν γνωστό στο ευρύ κοινό και για να στείλουν μήνυμα για την περαιτέρω αξιοποίησή του. Αν και τον κατέχει το ελληνικό δημόσιο εδώ και 18 περίπου χρόνια μετά από αγώνες και με ποικίλο κόστος, η αξιοποίησή του είναι ελάχιστη και μόνο σε ένα μικρό τμήμα του. Ζητούμε τη σύσταση φορέα με τη συμμετοχή Δημοσίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την περαιτέρω ανάδειξη της ιστορίας (αξιοποίηση των χώρων χρήσης της τ. βασιλικής οικογένειας ως μουσείου) και της φυσικής του ομορφιάς (δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου) και την αξιοποίησή του. Προτείνουμε την καθιέρωσή του ως πεδίο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οικολογικής διαβίωσης και τουριστικής προβολής.
Το δάσος Πολυδενδρίου απέχει 30 χλμ. από την Αγιά και 67 από τη Λάρισα. Περνώντας τη διασταύρωση προς Αγιόκαμπο συνεχίζετε για Ρακοπόταμο. Σε 2 χλμ. δίπλα σε μια ταβέρνα θα δείτε στο δεξί σας χέρι ταμπέλα προς Πολυδένδρι.  θα μπείτε δεξιά σε βατό χωματόδρομο και στρίβοντας στην πρώτη διχάλα δεξιά, θα δείτε τα κτίρια του παλιού βασιλικού περιπτέρου και του σπιτιού του επιστάτη, τα οποία σήμερα ερειπώνουν. Στη συνέχεια θα βρεθείτε σε διακλάδωση δρόμων και θα διαλέξετε τον πρώτο δεξιά για να βρεθείτε κατευθείαν στον μεγάλο χώρο αναψυχής (θα υπάρχουν εθελοντές για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την υπόδειξη του χώρου στάθμευσης).
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.